EU har gett ett mångmiljardstöd till projektet Graphene Flagship som handlar om supermaterialet grafen och andra nanometertunna material.
Projektet beräknas få ca 9 miljarder kr och sysselsätta tusen forskare i tio år där mer än 100 universitet och företag från 17 länder är involverade.
Projektet koordineras av Jari Kinaret, professor i fysik och hans forskargrupp vid Chalmers. Och förutom från Chalmers så deltar Sverige med forskargrupper från, Umeå universitet, Karolinska institutet och Linköpings universitet.
Uppdraget är att genom samarbeten mellan universitet och spetsföretag inom området skapa tillämpningar så att supermaterialet grafen och liknande nanometertunna material kan användas i produkter som är tillgängliga för allmänheten och som väntas revolutionera ett flertal industrier.
Förutom forskningsresultaten väntas projekten bidra till att skapa ekonomisk tillväxt och nya arbetstillfällen i Europa.
Grafen som består av ett enda lager av kolatomer är starkare än men ändå lätt och flexibelt och som transporterar elektroner tusen gånger snabbare än kisel. Grafen är genomskinligt, och därmed en kraftfull ledare som kan kombinera elektriska och optiska
Andre Geim och Konstantin Novoselov tilldelades 2010 års Nobelpris i fysik för sina banbrytande experiment på grafen, och båda är vetenskapliga rådgivare till, och forskare inom projektet.
Exempel på förväntade grafenbaserade produkter är ultrasnabb och flexibel elektronik såsom elektroniskt papper och böjbara smarta telefoner, lättare och mer energieffektiva flygplan samt avancerade batterier. På längre sikt förväntas grafen ge upphov till nya typer av datorer och revolutionerande medicinska tillämpningar såsom konstgjorda näthinnor.